Arjan Nijland van Scheers Roes Makelaars over de toenemende vraag vanuit Enschede

Arjan Nijland

Door Enschede is vele jaren gepleit voor een snellere autoverbinding met Arnhem maar nu de N18 er ligt, bevordert de weg ook een vertrek uit de stad. Arjan Nijland van makelaardij Scheers en Roes in Neede bespeurt een trend. „Er is een toenemende vraag vanuit Enschede naar woningen in deze omgeving. Dat hoor ik ook van collega’s. Vooral gezinnen met jonge kinderen die lang in Enschede hebben gezocht maar door de overspannen woningmarkt verder kijken. Door de N18 ben je nu heel vlot in Enschede. Vanuit Neede en ook Eibergen. Daar hebben we nu een boerderijtje in de verkoop. Daarvoor hebben zich ook Enschedeërs gemeld. Overigens zoeken ook steeds meer Hengeloërs woningen in de Achterhoek.”

Bron: Tubantia: tekst Bert Hellegers – Foto: Frans Nikkels

Concurrentie voor inwoners

De keerzijde is dat inwoners van bijvoorbeeld Neede en Eibergen meer concurrentie hebben. Nijland: „De druk is sowieso groot. Dat is natuurlijk niet alleen zo voor Neede. Het geldt voor praktisch heel Nederland en deze hele regio. Dat zie je terug in de snelheid waarmee woningen van eigenaren wisselen. Vanuit het westen zag je al meer belangstelling voor het oosten. Dat waren eerst vooral pensionado’s, maar ook meer gezinnen melden zich nu. Komt ook omdat mensen in de tijd van corona hebben gemerkt dat je goed vanuit huis kunt werken en het niet voor iedereen noodzaak is in de buurt van je werk te wonen.”

Stijgende lijn

Henny Roos stelt namens de gemeente Berkelland vast dat makelaars eerder ontwikkelingen signaleren. „Door aanmeldingen voor bezichtigingen en koopovereenkomsten. Wij zien pas cijfers als mensen zich daadwerkelijk inschrijven in de gemeente. Daarin zien óók wij wel een stijgende lijn. Vorig jaar hebben zich 107 mensen uit Enschede en 51 mensen uit Hengelo zich hier gevestigd. Dit jaar tot dusver 45 mensen uit Enschede en 18 mensen uit Hengelo. Vooral in Eibergen, Neede en Rietmolen. Dit deel van Berkelland heeft van oudsher een sterke binding met Twente.”

Roos zegt dat de gemeente bouwplannen wil afstemmen op de toenemende vraag. „Gelet op deze ontwikkelingen bouwen we in Berkelland de komende jaren meer dan 800 woningen, zowel voor onze eigen inwoners als voor starters en gezinnen van buiten onze gemeente.”

Van Neede sneller in centrum Enschede dan vanuit buitenwijk

Frans Nikkels
Het gezin Vrolijk – Bron: Tubantia – Foto: Frans Nikkels

Het gezin Vrolijk verkast van Enschede naar Neede. Zoals steeds meer woningzoekenden. „Door de N18 ben je nu zo in Enschede. Sneller dan vanuit een buitenwijk van de stad”, zegt Michiel Vrolijk.

Trots loopt hij met echtgenote Jamiek en kinderen Maurits (8) en Elize (5) op deze donderdagmiddag door hun nieuwe woning aan de Borculoseweg in Neede. Even daarvoor hebben ze officieel de sleutels gekregen van de vrijstaande woning met schuur en garage op een ruime kavel. Na lang zoeken hebben ze hun droomhuis gevonden. Niet in Enschede, zoals aanvankelijk de bedoeling was.

„Twee jaar geleden waren we er al mee bezig, maar konden niks vinden”, zegt Michiel Vrolijk (45), net als zijn echtgenote geboren en getogen in Enschede. „Toen hebben we besloten ons huis in Stadsveld flink op te knappen, maar op een gegeven moment begint het toch weer te jeuken. Ik heb een eigen vloerenbedrijf en wilde graag opslagmogelijkheid bij huis, maar zoiets is in Enschede voor ons niet te betalen. Daarom zijn we verder gaan kijken. Eerst in Haaksbergen en later in Neede.”

Huizen hier goedkoper

Door de N18 ben je vanuit deze plaatsen nu snel in Enschede. „Mijn vrouw werkt als doktersassistente in het MST.  Nu ligt de straat naar de N18 er voor even uit, maar normaal is ze vanuit ons nieuwe huis in achttien minuten in Enschede. De huizen zijn hier goedkoper. Ik denk dat we voor een vergelijkbaar huis in Enschede snel anderhalve ton meer kwijt waren geweest. Het is hier rustiger wonen en de school voor de kinderen zit om de hoek. Afstand speelt door de nieuwe weg geen rol meer. Daarom was de keuze voor ons niet moeilijk.”

Hij vertelt dat familieleden en vrienden overwegen om hun voorbeeld te volgen. „Ik hoor het steeds meer in mijn omgeving. De zus van mijn vrouw is met haar man ook al aan het kijken in Haaksbergen en Neede en ook de broer van mijn zwager denkt er over deze kant op te gaan.”

Bron: Tubantia – Link – Tekst Bert Hellegers