Zo haal je winst uit duurzaam (ver)bouwen
Nieuwbouwplan Oldenhuis in Groenlo wordt een duurzame wijk, volledig gasloos en de elektriciteit is afkomstig uit een zonnepanelen-weide. Innovatieve nieuwbouw binnen de bebouwde kom, met veel volwassen groen, die zorgt voor een enorme verbetering van de woonkwaliteit. ‘Maar wat kosten deze duurzame aanpassingen allemaal, hoor ik u denken’? Anne van Hal, makelaar van Scheers Roes makelaars, deelt haar kijk op het investeren in duurzaam wonen.
‘In Nederland wordt gebouwd volgens het bouwbesluit. Hierin staan de minimale eisen waar een nieuwbouwwoning aan moet voldoen. Deze zijn door de jaren heen steeds verder aangescherpt. Het op de voordeligste manier van bouwen tegen de laagste prijs maakte plaats voor duurzaam bouwen. Iets wat we vandaag de dag heel normaal vinden, zelfs bij bestaande woningen investeren we in duurzaamheid. De opmars van bedrijven die gespecialiseerd zijn in spouwmuurisolatie bij deze bestaande bouw zijn hier een goed voorbeeld van’.
Van Bouwbesluit naar BENG
BENG speelt sinds 1 januari 2021 een belangrijke rol spelen bij nieuwbouw. Elke woning die vanaf 2021 wordt opgeleverd, moet bijna energieneutraal zijn. Waar een nul-op-de-meterwoning nog een vrije keus was voor marktpartijen en corporaties, is tegenwoordig een bijna energieneutraal gebouw (BENG) een harde eis. Meer informatie over BENG vindt u in de video, onderaan dit bericht.
‘Wie denkt dat deze BENG-eisen gepaard gaan met hoge kosten, moet eerst het totaalplaatje beoordelen. Als je kijkt naar duurzaamheid, moet je ook je toekomstige kosten meerekenen. Als je kijkt naar 20 jaar energiekosten, beheer en onderhoud, dan maak je vanzelf andere keuzes. De voordeligste manier van bouwen blijkt op termijn helemaal niet de meest voordelige te zijn. Als je bouwt op een duurzame manier kom je oplossingen tegen die veelal nauwelijks prijsverhogend zijn, maar die wel een comfortabeler woonhuis met lagere maandlasten en minder onderhoudskosten ten gevolg hebben. Er zijn legio verbeteringen te noemen om een woning van minimale eisen te transformeren naar een duurzaam gebouw. Op plan Oldenhuis worden warmtepompen toegepast en is de wijk gasloos. Deze energiebesparende maatregelen verlagen je energierekening en dat klinkt voor iedereen als muziek in de oren’.
Gasloos, dus een streep door de oplopende gasrekening
Bij veel woningen die nog niet van het gas af zijn, bestaat de energierekening uit twee delen: elektra- en gaskosten. “De grootste besparing op je energierekening is te halen op het gasverbruik”. De verwachting is ook dat de prijs van deze fossiele brandstof zal blijven stijgen ten opzichte van elektriciteit. Van het gasverbruik van een gemiddelde woning is ongeveer driekwart voor het verwarmen van je huis en warm water. Als vervangende warmtebron kun je elektriciteit inzetten, zoals op Oldenhuis wordt toegepast via warmtepompen.
‘Bestaande woningen die naar deze oplossing willen overstappen, moeten er eerst voor zorgen dat de vraag naar warmte flink daalt. Isoleren dus! Veel mensen van wat oudere woningen denken er aan om te investeren in een warmtepomp in een poging om een aantrekkelijke besparing te realiseren op de energiefactuur. Uiteraard lijkt een investering in een warmtepomp op het eerste zicht bijzonder interessant. Maar om te weten of dit echt rendabel is en wat er allemaal bij komt kijken, is het verstandig je goed te laten adviseren door een professional.
Niet alleen je woning, ook de duurzame voorzieningen in de wijk zetten de toon
‘Niet alleen de nieuwbouw woningen, maar ook de voorzieningen in de wijk worden steeds duurzamer. Het is belangrijk om hier in het ontwerp al mee te beginnen. Plan Oldenhuis is in deze context een goed voorbeeld. Er is veel aandacht voor duurzaamheid. Denk hierbij aan duurzame verlichting, optimaal gebruikmaken van bestaand groen en wadi’s voor wateropvang. Aan de rand van het Oldenhuis plangebied komt een strip met zonnepanelen die duurzame stroom opwekken voor de wijk’, vertel Anne van Hal verder. ‘De ‘zonnetuin’ is ingekaderd door fraaie, strakke hagen en vormt de stedenbouwkundige ruggengraat van het plan. Door de oriëntatie op het zuiden hebben de panelen optimaal rendement. Een bijkomend voordeel is dat toekomstige bewoners profiteren van groene stroom zonder ontsierende panelen op het dak’.
‘Zo zie je maar, als je verder kijkt zijn investering in duurzaamheid vaak rendabel. De moeite waard om eens bij stil te staan bij zowel nieuwbouw als bestaande bouw’, sluit Anne van Hal af.