Een energielabel aanvragen, hoe dan?

Met een energielabel kunnen kopers in één oogopslag zien of een woning zuinig of onzuinig is. Een energiezuinig huis heeft bijvoorbeeld goede isolatie, dubbel glas, energiezuinige verwarming en zonnepanelen. Het energielabel is een document waarin deze kenmerken zijn beschreven. De energielabels lopen van A (meest energiezuinig) t/m G (minst energiezuinig) en zijn maximaal 10 jaar geldig. Lees er meer over in dit nieuwsbericht.

Huis verkopen = definitief energielabel aanvragen

Als je je huis verkoopt, dan moet je bij de eigendomsoverdracht aan de koper het energielabel van je woning overhandigen. Doe je dat niet, dan kun je een boete krijgen die kan oplopen tot 405 euro. De kosten voor het aanvragen van een energielabel variëren van een paar euro tot enkele tientjes. Je kunt een energielabel aanvragen op www.energielabelvoorwoningen.nl. Dat gaat in zes stappen:

  1. Inloggen met DigiD.
  2. Gegevens van je woning controleren en eventueel aanpassen (hooguit 10 gegevens).
  3. Bewijs toevoegen aan het online woningdossier.
  4. Erkende deskundige selecteren die het bewijs gaat controleren.
  5. Gegevens versturen.
  6. Energielabel ontvangen (registratie gaat automatisch).

Houdt er wel rekening mee dat het valideren van het label door een erkend deskundige enkele werkdagen in beslag zal nemen en mede afhankelijk is van de door jouw verstrekte informatie!

Funda

Funda toont automatisch het voorlopige energielabel bij woningen onder het tabblad “kenmerken”. Daar, zoals hierboven reeds uitgelegd, het voorlopige label een schatting is en dus negatief kan uitvallen, raden wij je aan om het label alvast definitief te maken. Ook als je je woning nog niet hebt verkocht. Pas wanneer het definitieve energielabel aan de woning is toegekend, kunnen wij voor jou het voorlopige label op Funda wijzigen in het definitieve label. Het is dan ook van belang dat je ons een kopie van het definitieve label doet toekomen.

Uitzonderingen

Het energielabel is niet verplicht voor alle type woningen. Op de website van het RVO kun je de uitzonderingen vinden. Heb je vragen of advies nodig bij het aanvragen van een energielabel, neem dan contact met ons op.