Een huis kopen in 8 stappen

Onze werkwijze

Het zoeken naar een nieuwe woning is een echte speurtocht. Welke woning past het beste bij u? Een appartement of een vrijstaande woning? Een tuin op het zuiden of een dakterras? Hoeveel kamers heeft u nodig? In welke buurt? Wat zijn uw financiƫle mogelijkheden? U kunt dit allemaal zelf uitzoeken en oppakken. Krijgt u echter liever advies van iemand die kennis en ervaring heeft op de woningmarkt en die u deze zorgen uit handen neemt? Klop dan aan bij Scheers & Roes makelaars en vraag om een deskundig advies. Onze inzet kan u veel tijd en moeite besparen.

1. Een geschikte woning voor u zoeken

Uw persoonlijke makelaar van Scheers & Roes helpt u bij het zoeken naar een woning die bij u past. Ons advies is een kijkje te nemen in de gemeenten/buurten/wijken die u aanspreken. Zo krijgt u inzicht in de voorzieningen die er in uw (nieuwe) woonomgeving zijn en welke u belangrijk vindt. Check www.funda.nl regelmatig op nieuwe woningen, zodat u steeds beter weet wat u wilt kopen.

Het team van Scheers & Roes vergelijkt ondertussen uw woonwensen met de woningen in de NVM-database. Door onze ervaring kunnen we een goede selectie maken uit het actuele aanbod om zo tot de juiste match te komen. We hebben kennis van de lokale woningmarkt en hebben daardoor snel zicht op de woningen die nieuw op de markt komen. We nemen u hiermee veel speurwerk uit handen.

Tip: Inventariseer uw financiële mogelijkheden
Ga, voordat u op woningjacht gaat, langs bij een erkend hypotheekadviseur zodat u weet wat u kunt en wilt lenen. We kunnen u helpen bij het vinden van een onafhankelijk adviseur.

2. Bezichtigingen

Als u uw oog op een woning hebt laten vallen is het tijd voor een nadere kennismaking. De makelaar van Scheers & Roes regelt een bezichtigingsafspraak en begeleidt u. Loop voor de bezichtiging nog even een rondje door de buurt. Houd bij de bezichtiging uw woonwensen en uw toekomstplannen in het achterhoofd.

Tijdens de bezichtiging beoordelen onze makelaars de woning kritisch. We kijken hierbij onder andere naar het onderhoud van de woning, de aanwezigheid van eventuele gebreken en naar eventuele noodzakelijke reparaties of uit te voeren verbouwingen. We kunnen u ook adviseren een bouwkundig specialist in te schakelen voor nader onderzoek. Daarnaast informeren we naar praktische zaken, zoals het aantal andere bezichtigingen en welke biedingsprocedure wordt gehanteerd.

3. Extra onderzoek

Als uw hart sneller gaat kloppen bij een bepaalde woning, bepalen we definitief of het nodig is een bouwkundig specialist in te schakelen. Op die manier kan de exacte staat van de woning in kaart worden gebracht. Dit regelwerk nemen we volledig uit handen. Daarnaast nemen we uw werk uit handen door onderzoek te doen naar bijvoorbeeld:

 • Bestemmingsplannen
 • Milieuaspecten
 • Relevante gegevens in het Kadaster
 • Status en verplichtingen van Vereniging van Eigenaren
 • Gemeente- en provinciebepalingen
 • Aanwezigheid energielabel
   

4. Onderhandelen

Als u een bepaalde woning wilt kopen adviseert uw persoonlijk makelaar van Scheers & Roes u over de beste biedingsstrategie op basis van alle verzamelde informatie. We helpen u bij het vaststellen van een strategisch openingsbod. Al onze makelaars zijn ook gecertificeerd taxateur, en hebben veel ervaring met het bepalen van de juiste waarde. Bovendien kunnen we in de NVM-database zien wat de marktwaarde is van vergelijkbare woningen.

Bij het uitbrengen van het bod, kan uw Scheers & Roes aankoopmakelaar deze - indien gewenst - van ontbindende voorwaarden voorzien. Op basis van deze voorwaarden kan een koopovereenkomst alsnog ontbonden worden.

Tip: Goed om te weten

 • Een uitgebracht bod kan worden herroepen of vervangen door een hoger of lager bod, zolang het niet door de andere partij is aanvaard. Een uitzondering is een bod met een tijdslimiet voor aanvaarding.
 • Wanneer u als eerste biedt, betekent dat niet automatisch dat een andere koper niet meer kan bieden.

Voorbeelden van ontbindende voorwaarden:

 • Financieringsvoorbehoud
 • Geen huisvestingsvergunning
 • Negatief bouwadvies
 • NVM No-Risk clausule
   

5. Ondertekenen van de Koopovereenkomst

Als de verkoper uw bod heeft geaccepteerd, kan de koopovereenkomst worden opgesteld. U loopt deze samen met uw aankoopmakelaar door om zeker te zijn dat alles klopt. De Scheers & Roes aankoopmakelaar let in het bijzonder op de koopsom, de opleverdatum, de ontbindende voorwaarden en de lijst van zaken die de verkoper in de woning achterlaat.

Als alles in orde is dan ondertekenen u en de verkoper de koopovereenkomst. U en de verkoper ontvangen een kopie van de overeenkomst. Zodra de koopovereenkomst door beide partijen is ondertekend ontstaat de koop. De makelaar stuurt de getekende koopovereenkomst naar de notaris, samen met een kopie van uw paspoort of rijbewijs.

Tip: Drie dagen bedenktijd 
Als u en de verkoper de koopovereenkomst hebben ondertekend, gaat de wettelijke bedenktijd van drie dagen voor de koper in. Dat betekent dat u binnen deze tijd alsnog kunt afzien van de koop.

6. Uw woning financieren

Wanneer de koopovereenkomst getekend is dien u uw financiering definitief rond te maken. Dit gebeurt meestal in de vorm van een hypotheek. Aan de hand van de koopsom, eventuele verbouwingsplannen, eventueel eigen geld en de zogenaamde kosten koper (de kosten van de kadastrale inschrijving, overdrachtsbelasting en notariskosten voor het transport), kan uw financieel adviseur precies vaststellen welk bedrag u aan hypotheek nodig hebt. De aankoopmakelaars van Scheers & Roes kunnen u verwijzen naar een onafhankelijk betrouwbare  financieel adviseur.

Zodra de financiering rond is, stuurt de bank de hypotheekstukken naar de notaris. Vóór de datum van levering zorgt de bank dat de hypotheeksom wordt gestort op de derdenrekening van de notaris.

Tip: Taxaties
Meestal is voor de financiering een taxatie van de woning nodig. Hiervoor heeft u altijd een taxatierapport van een gecertificeerde taxateur nodig. Uw aankoopmakelaar van Scheers & Roes is een gecertificeerd taxateur maar mag geen taxatierapport voor u opstellen. Hij/zij is namelijk bij het onderhandelingsproces betrokken. We kunnen u echter wel helpen met het vinden van een andere gecertificeerde taxateur.

7. Naar de notaris

Als een datum is vastgesteld voor de overdracht van de woning, is het afwachten tot de notaris de eigendomsoverdracht (akte van levering) en de hypotheekakte heeft voorbereid. Meestal krijgt u een paar dagen voor de levering van de notaris een concept-leveringsakte, een concept-hypotheekakte en een nota van afrekening. Samen met de aankoopmakelaar van Scheers & Roes wordt altijd gecontroleerd of alle gegevens kloppen en nemen daarvoor de tijd om de akten door te lezen. Op de dag van overdracht doorloopt u het volgende proces:

 • Vlak voor de overdracht inspecteert u samen met uw aankoopmakelaar de woning om te controleren of deze in de afgesproken staat wordt opgeleverd.
 • Daarna gaat u naar de notaris en tekent u de akte van levering en de hypotheekakte.
 • Vervolgens zorgt de notaris ervoor dat de akten worden ingeschreven in de openbare registers van het Kadaster. Na deze inschrijvingen bent u officieel eigenaar van uw nieuwe woning. Bij de overdracht ontvangt u de sleutels van de verkoper.
   

8. Het aankoopproces is afgerond

Het aankoopproces is afgerond. Gefeliciteerd! U bent eigenaar van uw nieuwe woning! Natuurlijk blijft uw aankoopmakelaar voor u klaar staan mocht u nog vragen hebben of van andere diensten gebruik willen maken.

Tip: Maak ook gebruik van de andere diensten van NVM-makelaars 
Als allround makelaars bieden we meer diensten dan u wellicht weet. U kunt naast de standaarddiensten voor de aankoop van een woning bij Scheers & Roes Makelaars ook terecht voor onder andere:

 • Begeleiding bij verkoop
 • Taxatie van uw (nieuwe) woning of bedrijfspand
 • Advies over verhuur van uw woning of bedrijfspand