Nieuwbouw woning kopen in 7 stappen

Onze werkwijze

Een nieuwbouwwoning kopen is altijd spannend, voor de één misschien zelfs nog wat meer dan voor de ander. Want u kunt niet altijd vooraf door het huis of de buurt lopen om te kijken of het u aanspreekt. Vaak is er braakliggend terrein en staat er nog niets. U baseert uw keuze op een tekening op papier. En nadat u een beslissing hebt genomen, geeft u wellicht voor uw gevoel de controle over het verloop van de bouw uit handen. Want hoe gaat uw nieuwe droomwoning er in het echt uit zien? Ook bij de aankoop van een nieuwbouwwoning kunnen de makelaars van Scheers & Roes van dienst zijn. Tijdens alle fases van het nieuwbouwproject ondersteunen zij u, zodat u met een gerust gevoel de oplevering van uw droomhuis tegemoet kunt zien.

1. Interesse in nieuwbouw woning kenbaar maken

Nieuwbouw woning kopenU hebt de nieuwbouwwoning van uw keuze gezien en wilt deze graag kopen. In tegenstelling tot een normale woning is dit geen kwestie van een bod doen dat aanvaard moet worden, waarna de koop wordt afgerond. Doorgaans gaat u eerst aan tafel met de makelaar die nieuwbouwprojecten aanbiedt. Als verkopend makelaar behartigt deze de belangen van projectontwikkelaars, woningcorporaties en overheid. U wordt geïnformeerd over de mogelijkheden, bouwplanning en alle andere zaken over het nieuwbouwproject. Op basis van de verkoopbrochure adviseren we u over het  te kiezen bouwnummer (hoe is de zonligging, het uitzicht, waar ligt de doorgaande weg, enz). Ook kunnen we u als regionaal specialist in de woningmarkt een goede inschatting geven over de te verwachten waardeontwikkeling van de wijk.

2. Bouwtekening en bestek

Nadat u hebt besloten een nieuwbouwwoning te kopen en u een bouwkavel hebt toegewezen gekregen, gaan we de bouwtekeningen en het bouwbestek nog eens goed met u bekijken en controleren. Hoe groot wordt uw huis precies? Welke mogelijkheden heeft u? Wellicht kunt u een modelwoning bekijken om een beter beeld te krijgen van de mogelijkheden. De makelaars van Scheers & Roes helpen u bij het maken van de vele keuzes die u moet maken. We delen graag onze kennis en ervaring en beantwoorden al uw mogelijke vragen.

3. Koop- en aannemingsovereenkomst

Bij het kopen van een nieuwbouwwoning wordt vaak een koop-/aannemingsovereenkomst opgemaakt. Met deze overeenkomst geeft u de aannemer meteen opdracht uw woning te bouwen. Scheers & Roes Makelaars werpt een onafhankelijke en kritische blik op deze overeenkomt, waarbij de NVM waarden en normen leidend zijn. De overeenkomst wordt bijvoorbeeld gecontroleerd op juridische zaken als opschortende of ontbindende voorwaarden of speciale bedingen.

4. Uw huis financieren

Voor de financiering van uw woning heeft u vaak een hypotheek nodig. Bij nieuwbouw heeft u doorgaans te maken met extra rentekosten (zgn. bouwrente) omdat u tijdens de bouw zelf al gedeeltes van de koopsom moet betalen. Vaak betekent dat dubbele lasten. De makelaars van Scheers & Roes geven u tips hoe u hier het best mee om kunt gaan. Dit kan u veel geld besparen.

5. De bouw van de woning

Tijdens de bouw geven we u gerichte tips en concreet advies over zaken waar u aan kunt of moet denken tijdens het bouwtraject. Een goed voorbeeld daarvan zijn de ‘meerwerktips’. Sommige extra aanpassingen zijn bijvoorbeeld volledig waardevermeerderend voor een woning, terwijl andere vooral meer gemak opleveren en beperkt waardevermeerderend zijn. En wellicht is het financieel aantrekkelijker een verbouwing later zelf uit te voeren, maar daarvoor nu wel al de voorbereidingen te treffen.

Tips: slim investeren
Stel, u overweegt nu al om over een paar jaar een carport te plaatsen. Door de aannemer daar tijdens de bouw al voorzieningen voor te laten treffen, bespaart u al snel duizenden euro’s.

6. De oplevering van de woning

Als de datum van oplevering is aangebroken, zetten de makelaars van Scheers & Roes samen met u de volgende stap. Een belangrijk onderdeel is namelijk de bouwkundige inspectie. Deze kan door een onafhankelijk adviesbureau worden uitgevoerd. U zorgt er voor dat u na de oplevering, wanneer de aannemer niet meer verantwoordelijk is, gebreken ontdekt die u eerder over het hoofd had gezien. In overleg met de aannemer worden de geconstateerde gebreken benoemd. Om te controleren of alle werkzaamheden naar aanleiding van de bouwkundige inspectie inderdaad conform afspraak zijn verricht, begeleidt de Scheers & Roes Makelaars u ook tijdens de tweede oplevering.

7. De afhandeling bij de notaris

Vaak wordt door de projectontwikkelaar een notaris aangewezen die het gehele project voor hem afhandelt, inclusief de uiteindelijke levering. Scheers en Roes Makelaars begeleidt het nieuwbouwproject bij alle juridische en financiële zaken die nodig zijn, voordat de akte van levering wordt ondertekend bij de notaris.