Een woning verhuren

Uw woning op bedrijfspand verhuren in 8 stappen

Als u de oude woning nog te koop heeft staan en al een andere woning heeft gekocht, kan het uitkomst bieden als u de oude woning tijdelijk kunt verhuren. Met de huurinkomsten kunt u de lasten van de te koop staande woning geheel of gedeeltelijk dekken. Op die manier kunt u de slechte periode op de woningmarkt overbruggen en kan de verkoop plaatsvinden op een moment dat de markt er beter voor staat.

Inschrijfformulier Huurwoning1. Toestemming van de geldverstrekker

In de hypotheekvoorwaarden staat vrijwel altijd dat u voor het verhuren van uw woning toestemming nodig heeft van de bank of geldverstrekker. Ook als het om tijdelijke verhuur gaat. Omdat huurders die onder het normale huurrecht vallen een uitgebreide huurbescherming genieten, geven geldverstrekkers meestal geen toestemming voor het verhuren van de te koop staande woning. Voor tijdelijke verhuur op basis van de Leegstandwet bestaan echter goede argumenten om hierin wel toe te stemmen als geldverstrekker:

  • de woning komt aan het einde van het huurcontract gegarandeerd weer vrij
  • het vermogensverlies van een gedwongen verkoop kan hiermee worden voorkomen, dit is onder omstandigheden ook in het voordeel van de geldverstrekker.

De verhuurmakelaars van Scheers & Roes begeleiden u in deze fase en staan in veel gevallen in nauw contact met hypotheekverstrekkers om zaken als dit snel en adequaat te regelen.

2. Contact met de verzekeringsmaatschappij

Als u uw woning tijdelijke verhuurt, kan dit gevolgen hebben voor uw woonhuis- en aansprakelijkheidsverzekering. Wanneer u de woning tijdelijk verhuurt, kan de verzekeraar besluiten om de dekking van de opstal- of aansprakelijkheidsverzekering te beperken. De beperking van de dekking kan betekenen dat u niet voor schade door inbraak, waterschade en glasschade bent verzekerd. Ook kan de verzekeraar besluiten om de premie te wijzigen. U kunt dit allemaal zelf regelen of de expertise van Scheers & Roes inschakelen. We helpen u graag bij het maken van de juiste keuze. In overleg geven we tijdig bij uw verzekeraar aan dat u de woning gaat verhuren en bespreken we wat de mogelijkheden zijn om de risico's te beperken.

3. Woning opname

In een persoonlijke gesprek nemen we aan de hand van onze checklist al uw wensen en eisen aangaande het verhuren van de woning door. Wij adviseren u over de huurprijs, voorwaarden en nemen de te verhuren woning op. Wij maken foto’s van de woning en zorgen voor de daarbij behorende brochure. Op deze wijze krijgen wij een goed beeld van de te verhuren woning en kunnen dit dan ook op correcte wijze presenteren aan potentiële huurders.

4. Adverteren

Uw woning wordt op verschillende manieren onder de aandacht gebracht bij potentiële huurders. Wij schakelen ons eigen netwerk aan woningzoekenden in per e-mail. Iedere aangemelde woningzoekende heeft zijn zoekcriteria aangegeven. Als er een match is, ontvangen zij daarvan automatisch bericht. Daarnaast speelt het internet een grote rol. Niet alleen op onze eigen website maar ook nog op de woonportals  brengen wij uw woning onder de aandacht. En als dat al niet genoeg is schakelen we ook nog de social-media in. Online is Scheers & Roes Makelaars zeer breed aanwezig.

5. Selectie huurder

Potentiële huurders reageren per mail of maken in een telefoongesprek hun interesse kenbaar. Dan begint voor Scheers & Roes de eerste selectie. Wij controleren of de kandidaat voldoet aan uw wensen en eisen. Is dat het geval, dan nodigen wij de potentiële huurder uit voor een intakegesprek. Hiervoor vragen wij of zij de vereiste documenten willen meenemen. Paspoort/ID/werkgeversverklaring/loonspecificatie, we willen graag weten met wie we te maken hebben. Aan het intakegesprek koppelen we meestal direct een bezichtiging.

Verhuurmakelaar6. Bezichtiging

De verhuurmakelaar van Scheers & Roes begeleidt de bezichtiging van A tot Z. We brengen de woning onder de aandacht van de kandidaat en gaandeweg krijgen we ook een steeds beter beeld van die kandidaat. Na de bezichtiging ontvangt u van Scheers & Roes een uitgebreid verslag. Het kan zijn dat u het op prijs stelt persoonlijk kennis te maken met de kandidaat. Hiertoe is natuurlijk altijd de gelegenheid. Als verhuurder en huurder te kennen geven om tot een huurovereenkomst te willen komen, doen we als laatste zekerheid nog een antecedentenonderzoek. We gaan voor zekerheid. Als dan alles klopt kunnen we de volgende stap gaan zetten.

7. Huurovereenkomst en sleuteloverdracht

In concept maken wij de huurovereenkomst voor u op. Alle details aangaande uw wensen en eisen worden hierin verwerkt. Na uw akkoord maken wij een afspraak met de huurder om tot ondertekening over te gaan. Wij zorgen dat de borg en de eerste huurmaand wordt betaald en regelen de sleuteloverdracht met de huurder.