In zes stappen naar een hoger energielabel

Met een energielabel kunnen kopers en huurders in één oogopslag zien of een woning zuinig of onzuinig is. Dat is handig, want een keuze voor een zuinige woning betekent een lagere energierekening, meer wooncomfort en minder CO2-uitstoot, dus beter voor het milieu!

Het energielabel voor woningen geeft met de klassen A (groen, zeer zuinig) tot en met G (rood, zeer onzuinig) aan hoe energiezuinig een huis is in vergelijking met soortgelijke huizen. Een energiezuinig huis heeft goede isolatie, dubbel glas, energiezuinige verwarming en zonnepanelen. Het energielabel is een document waarin deze kenmerken zijn beschreven.

http://www.bouw5d.com/attachments/Image/BT_11_14_DakGevel_Bouwbesluit_1_0.jpg?1436086649958

Waarom een energielabel?

Een energiezuinig huis betekent dat u maandelijks bespaart op de energierekening. Ook levert het u een comfortabele en behaaglijke woning op. U kunt zelf aan de slag om uw huis energiezuiniger te maken of u kunt een deskundige inschakelen. Die kan samen met u bepalen op welke manier u uw woning energiezuiniger kunt maken en wat dat kost. Ook berekent de deskundige wat u daarmee bezuinigt op de energierekening en hoe snel u uw investeringen kunt terugverdienen. Als u daadwerkelijk aanpassingen aan uw woning doorvoert, krijgt u een beter definitief energielabel. Heeft u een appartement? Ga dan niet zonder overleg energiebesparende maatregelen nemen. Neem eerst contact op met de Vereniging van Eigenaren.

Download de brochure: in 6 stappen van energielabel G naar A

Wanneer is een energielabel is verplicht?
Per 1 januari 2021 is de regelgeving voor het energielabel voor woningen gewijzigd. Vanaf die datum moet u voor een energielabel een energieadviseur inschakelen. Kijk hier voor meer informatie.

Heeft u al een energielabel, dan kunt u deze hier bekijken en downloaden. Hier kunt u ook uw lopende aanvraag voortzetten. Klik daarvoor op de blauwe knop ‘Inloggen Energielabel’ en log in met uw DigiD (of eHerkenning). Of er een definitief energielabel van de woning aanwezig is, kunt u controleren via Zoek je energielabel. Het energielabel is na de datum van afgifte maximaal 10 jaar geldig. Heeft u uw huis met een geregistreerd energielabel ondertussen energiezuiniger gemaakt? Dan kunt u met een nieuw energielabel de verbetering inzichtelijk maken. Dit is voor de verkoop of verhuur van uw woning echter niet verplicht, mits het oude label nog geldig is.

Hoe maak ik mijn huis energiezuiniger?

Op de onafhankelijke website Verbeteruwhuis.nl kun je, na het doorgeven van de gegevens van jouw woning, zien wat je kunt doen om een beter energielabel te krijgen. Goed om te weten: een A++-label, de hoogste waardering, kun je alleen krijgen als je woning na 2011 is gebouwd. Wist je trouwens dat de overheid subsidies geeft voor veel energiebesparende maatregelen? Aan de slag dus!

 1. Zuinige ketel
  Weleens gekeken naar je verwarmingsketel? Oude cv-ketels kunnen namelijk echte energieslurpers zijn. Als de jouwe aan vervanging toe is, kun je kiezen voor een hoogrendementsketel (HR-ketel). Wist je dat zo’n ketel een gemiddeld huishouden € 200 tot € 400 euro per jaar kan besparen? Wil je het helemaal goed doen, ga dan voor de combiketel (die verwarmt ook water), liefst eentje die op een zonneboiler kan worden aangesloten.
 2. Dubbel of HR glas
  Enkel glas zorgt voor veel warmteverlies. Kies je voor dubbelglas, drievoudig glas of HR ++- isolatieglas, dan houd je niet alleen meer warmte vast in je huis, maar beperk je ook geluidsoverlast van buiten. HR ++-isolatieglas isoleert het allerbeste. Wanneer je in een gemiddelde tussenwoning enkel glas vervangt door HR++-glas, bespaar je jaarlijks circa € 240 op je stookkosten.
 3. Isoleren
  Wil je echt grote sprongen maken – van energielabel G naar B bijvoorbeeld – dan zul je moeten isoleren. Huiseigenaren met energielabel C (of lager) onderschatten vaak de opbrengst van isolatiemaatregelen. Combineer je dak-, gevel-, vloer- en glasisolatie, dan kun je een flinke sprong maken op de labelladder. Het scheelt je een boel geld: een gemiddelde tussenwoning voorzien van vloer- en spouwmuurisolatie kost volgens de onafhankelijke voorlichtingsorganisatie Milieu Centraal eenmalig € 2.200, terwijl het je jaarlijks € 370 kan opleveren. Isoleer je het dak van een doorsneerijtjeshuis, dan investeer je € 4.000, maar bespaart het je volgens de Rijksoverheid jaarlijks gemiddeld € 500 aan stookkosten.
 4. Zonnepanelen
  Met zonnepanelen wek je je eigen energie op en draag je bij aan een beter energielabel. Behoorlijk zelfs, want het scheelt al snel 1 of 2 ‘treden’. Hierbij is het van belang te beseffen dat hoe groter je woonoppervlakte is, hoe meer zonnepanelen je nodig hebt om in aanmerking te komen voor een beter energielabel.
 5. Hybride warmtepomp
  Je kunt ook gaan voor een hybride warmtepomp: een duurzaam energiesysteem dat warmte uit de lucht, water of grond omzet in bruikbare warmte voor in huis, via het cv-systeem of kraanwater bijvoorbeeld. Voor zo ’n warmtepomp moet je wel al minimaal label C hebben. Wil je een volledig elektrische, dan is label B verplicht.
 6. Ventilatiesysteem
  Hoe beter je huis is geïsoleerd, hoe belangrijker het is dat het goed wordt geventileerd. Met een speciaal ventilatiesysteem waarmee je warmte terugwint, bijvoorbeeld. Zo’n WTW-installatie (Warmte Terug Winnen) geleidt warme langs koude lucht, waardoor de warmte weer terugkomt met instromende lucht. Heel duurzaam en ook nog eens goed voor je energielabel.

Hoe financier ik een energiezuinig huis?

Energiebesparende maatregelen voor uw woning kunt u op verschillende manieren financieren.

 • U kunt maatregelen financieren met uw eigen spaargeld.
 • Sommige gemeenten bieden subsidie aan voor energie- besparende maatregelen. Kijk op www.energiesubsidiewijzer.nl  of de website van uw gemeente.
 • U kunt energiebesparing ook meefinancieren in uw hypotheek. Vraag uw hypotheekverstrekker of bank naar de voorwaarden.
 • Ook sommige banken bieden leningen aan voor energiebesparing. Bekijk goed of een lening past bij uw persoonlijke situatie.

Meet weten?
Neem gerust contact op met één van de makelaars van Scheers en Roes. We helpen u graag verder en informeren u over het energielabel.